Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

YARMASU KÖYÜ’NDE 23 NİSAN

F. Saadet Bilir

Çıtlık Dergisi, Temmuz-Ağustos-Eylül 2007, Yıl: 1, Sayı: 2, Sayfa: 13-14

Geçen yıl, eşimle Orta Asya’dan Toroslar’a GÜLNAR kitabımızı yazma aşamasındayken köy gezilerimiz sırasında Yarmasu Köyü’nde ilginç bir bilgiye ulaşmıştık. Yöredeki bayram, tören, kutlamaları anlatan bilge Yörük kadını, Muhtar Yahya Kösmene’nin annesi Gümüş Teyze, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını,  çocukluğundan beri köycek bir şölen olarak kutladıklarını söylediğinde eşim ve ben çok heyecanlanmıştık. “Nasıl yani?” diye sorduğumuzda Gümüş Teyze, bayramdan birkaç gün önce kadınların toplanıp imeceyle bayram ekmeği yaptıklarını; bayram sabahı  erkenden, yöredeki düğünlerde yapılan yahni, keşkek, kuru fasulye, patates pişirmek için kazanların ocağa konduğunu; tarla, bağ, bahçe işini erteleyen köy halkının düğüne gider gibi yeni, en temiz giysileriyle okul bahçesine geldiğini, çocuklarının bayram gösterilerini ilgiyle izlediklerini, kurulan masalarda  önce çocuklar, ardından erkekler, sonra da kadınların  yemek yediğini anlatmıştı.

Yıllardır Gülnar’da yaşayan biz, Yarmasu Köyü’ndeki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarının, halkın coşkulu katılımıyla yapıldığını nasıl, neden duymamıştık. Kaymakamlık, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bu köyde Atatürk’ün istediği anlamda şölen, şenlik havasındaki bayram kutlamasını duyurabilirdi çevreye.

Buna tanık olmak için, bu yıl Nisan’ın 23’ünü iple çekmeye başladık. Sabah erkenden yola koyulduk. Saat 09.00 sularında köye girerken çoluk çocuk, kadın, erkek, yaşlı genç insanların okula doğru gitmekte olduğunu gördük. Muhtar  Yahya Kösmene, bizi kahvenin önünde karşıladı. Kahvede bir yorgunluk çayı içerken karşımızdaki, düğün salonu gibi balon, bayrak, renkli kâğıtlarla süslenmiş okulun bahçesinden öğrencilerin coşkulu, heyecanlı, telaşlı hazırlığını izlemeye başladık. Köy halkı da orada toplanıyordu. Tören başlamadan, birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okulunda 71 öğrencisi ile son hazırlıklarını yapan öğretmen Mustafa Körşen ile tanıştık. İlk görev yeri olan, sözleşmeli Mustafa Körşen, köydeki bayram kutlama geleneğini duyduğunda çok şaşırdığını, belki de Yarmasu Köyü’nün, bu coşkuyu yaşayan ülkemizdeki tek yer olduğunu düşündüğünü söyledi bize.

Bahçedeki öğrencilere ve halka merhaba deyip yemek yapan kadınların yanına gittik, Muhtar Yahya Kösmene ve okul aile birliği başkanı Mehmet Doğru ile birlikte. Rengârenk giysileriyle bahar çiçeklerini andıran çalışkan, güler yüzlü köylü kadınları işlerini ustaca yaparken onlarla söyleştik.

Öğrenciler 10. Yıl Marşı ile yürüyüşe başlayınca, biz de onların yanına döndük. Bir kız, bir erkek öğrencinin sunduğu, tüm öğrencilerin görev aldığı, üç saate yakın töreni köy halkı, ilgiyle izledi. Özellikle, evet-hayır, elma ve yoğurt yeme, kurbağa gibi ve çuvalla  yürüme, halat çekme, yumurta taşıma, kanguru zıplaması, sandalye kapma, bayrak yarışları ayrı bir canlılık ve neşe kattı gösteriye. Kazananlara,  defter, kalem, suluboya gibi armağanlar yine sunucu öğrenciler tarafından, hiç kargaşa yaşanmadan verilirken aydınlık geleceğimiz köy çocuklarımız, hepimizi çocukluğumuza götürdü. Öğretmen Mustafa Körşen, öğrencilerin katılımcı demokratik yaşama alışmaları için etkinlikte görev alacak öğrencileri, sınıfa seçtirmiş. Gösteriler,  başarıyla tamamladığında öğle olmuştu zaten. Okul aile birliği başkanı önderliğinde hazırlanan yemek masalarında çocuklar, cıvıl cıvıl, kıpır kıpır yemeklerini yediler, oyunlarına döndüler. Boşalan masalar, elbirliğiyle temizlendikten sonra erkekler yemeğe buyur edildi. Sıra kadınlara gelmişti. Köyde yeni okul yapım inşaatında çalışanlar ve hastalar da unutulmadı. Köylüler, bu gün pişen yemek için, “Halil İbrahim bereketi olur, tüm köy halkı yediği halde yemek yine de artar,” diyor.

“Bizler, Kurtuluş Savaşı’ndaki gibi, bugün de özgürlük ve bağımsızlığımıza, cumhuriyetimize, egemenliğimize sahip olmalıyız. Türkiye Cumhuriyeti yaşadıkça, Atatürk ve silah arkadaşlarına minnettarlığımızı, belirtmek için kadınlı, erkekli, yaşlısıyla genciyle top yekün burada olduğumuzu tüm dünyaya haykırmak için biz,  bayramı böyle kutluyoruz,” diyor okul aile birliği başkanı Mehmet Doğru.

Muhtar Yahya Kösmene de, “Büyük Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını, tüm köy halkımızla, çevre köylerden gelen misafirlerimizi ağırlamak, çocuklarımızı sevindirmek amacıyla yemekli bayram kutlama geleneğimiz var, Cumhuriyetimiz kurulduğundan bu yana, 1965 yılında ayrı muhtarlık olup İshaklar Köyü’nden ayrılmadan önce orada; şimdi ise Yarmasu Köyü’müzde, 23 Nisan’ın anlamına anlam katan kesintisiz uyguladığımız bu güzel geleneğin sürmesini istiyoruz,” diyor.

Öğretmen Mustafa Körşen de “Atatürk, Ulusal Kurtuluş Savaşı’mızın, en kötü şartlarında Meclis’imizi açarak koruyuculuğunu gençlere emanet etmiştir. Bizim görevimiz de bu tarih bilincini çocuklarımıza vermektir. Köyümüzdeki bu uygulama, sanırım, Türkiye’de benzeri olmayan bir güzel olaydır,” diyerek açıklıyor köydeki bayram kutlamasının temel nedenini.

Köyün kurucu muhtarı Ali Değirmenci, “Biz büyüklerimizden gördüğümüz bu geleneği sürdürüyoruz. Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bu bayramı, büyüklerimizden gördüğümüz gibi kutlamazsak; çocuklar bizden hesap sorar,” diyor.

Muhtarı, okul aile birliği başkanı, öğretmeni, halkı ve öğrencileri ile uyum içinde  birlik ve beraberliğin en güzel örneğini gördüğümüz, Gülnar Yarmasu Köyü’nde Ata’mızın istediği anlamda, örnek 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamasının; tüm ülkemizde,  sıradan, alışılan, sıkıcı bayram kutlamalarının yerini alması dileğiyle.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir