SOYAÄžACIM
|F. Saadet Bilir
Yıllar önce televizyonda izlediÄŸim ‘Kökler’ dizisi, soyaÄŸacımı oluÅŸturma düşüncesini aşılamıştı bana. Ayrıca, çekirdek aile oluÅŸumuz, her iki dedemin de memuriyet nedeniyle memleketlerinden uzakta ölmeleri, beni soyaÄŸacımızı araÅŸtırmaya daha da yöneltti. Bunu, yıllardır düşünüyorum, tasarlıyorum. Son beÅŸ yıldır iz sürüyorum, yazışıyorum, telefonla arıyorum. ÇoÄŸu devlet kurumlarında görev yapmış dedelerimin bilgileri için bakanlıklara yazdığım yazılarımın yanıtı hemen gelmiÅŸti. Her yanıt, beni bir baÅŸka aile bireyini aramaya yöneltecek bilgiler içeriyordu. DeÄŸerli Tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat’ın da belirttiÄŸi gibi, Osmanlı Devleti’nin çok saÄŸlam bir arÅŸiv sistemi var. Buna Türkiye Cumhuriyeti’nin baÅŸarılı nüfus kayıt sistemini de eklemeliyim. Giderek atalarımın izini 1826 yılına deÄŸin sürdüm. Anadolu’daki birçok aile gibi benim ailem de Balkanlardan, Kafkaslardan gelmiÅŸ. Ulusal KurtuluÅŸ Savaşımıza katılmış. Gidip gelmeyen olmuÅŸ, gelip bulmayan…
Daha geriye gidebilir miyim bilemiyorum. Araştırmalarım sürüyor. Atalarımla ilgili belge, bilgi ve fotoğraflar dosyaları doldurdu. Bu arada İstanbul, Ankara, Bursa, Balıkesir, Kocaeli, Karamürsel, Gaziantep, Birecik, Halfeti’ye gittim ve pek çok akrabamı buldum. Onlarla çok sıcak ilişkiler kurduk. Daha pek çok gidilecek yer, tanışılacak kişi var. Anlatılanlar o denli ilginç, etkileyici ve hüzünlüydü ki, başlangıçta sadece soyağacımızı çıkarmak için yola çıkmışken ‘Savaşın Savurdukları’ adında bir kitap yazmaya karar verdim. Osmanlı Devleti’nin son yüzyılındaki Balkan ve Kafkas göçlerini, o yıllardaki Suriye, Halep, Şam, Kudüs ve çevresini, oralardaki yaşamı, ailemden yola çıkarak anlatmaya başladım.
Aradığım Akrabalarım
- Batum’da yagıçlık yapan büyük büyük dedemin izini sürüyorum;
- İstanbul Pangaltı posta müdürüyken hastalanan ve eşinin memleketi Suriye-Halep’e gittikten sonra ölen, babamın Şevket dayısının kızı, Nigar ablamı arıyorum;
- Urfa-Birecik’te öğretmenlik yapan büyük dedem Hasan Basri Bey’in izini sürüyorum;
- Urfa-Halfeti’den Belkıs ve Yazgan soyadındaki akrabalarımı arıyorum;
- İstanbul-Sarıyer’de, Balkan Savaşında şehit düşen anneannemin babası üsteğmen Abdülkadir’in izini sürüyorum;
- Anneannemin dedesi, Deraliye doğumlu Yarbay Hasan Vasfi Bey’in kardeşi Muharrem ve Etem amcaların çocuklarını, torunlarını arıyorum. (Etem Amcanın, Saime, Cevat, Mukaddes, Sadiye, Neşet, Nihat adında altı çocuğu olduğunu öğrendim.)
- Tırnavoyıkebir (Bulgaristan) doğumlu Makbule Nine’min izini sürüyorum.
- Annemin babaannesinin kardeşi Ali İmer’in oğlu İskender İmer’in izini sürüyorum. Konya veya İstanbul’da İmer soyadını taşıyanları arıyorum.
- Gaziantep-Karkamış’ta posta müdürüyken 1939’da ölen dedem Sait Atay’ın ve Van-Başkale’de gümrük müdürüyken 1954’te ölen dedem Sıddık Yıldırım’ın da hâlâ izini sürüyorum.
Bunları yazıyorum, bir umut ki; belki bu kiÅŸilerle bağı olan bir okurum olur…
Ben de Halfetiliyim. Çekem mahalesinde Belkis ailesi bizim orda. Belki görmüşsünüzdür. Gerçi ÅŸimdi Yeni Halfeti’deler hepsi. Ben de isminizi M.Sait Arasan’dan aldım. Kendisi benim müdürüm olur. Ben de merakla bekliyorum arastırmalarınızı. Size kolay gelsin. BaÅŸarılar diliyorum.
Arif bey
İlginize teşekkür ederim. Çalışmalarım sürüyor. Sonlandırınca Saitin zaten haberi olacaktır. İletişim kurduğumuza sevindim.
Teşekkürler
F. Saadet Bilir