MERSİN KENTİ EDEBİYAT ÖDÜLÜ DÜŞÜ
|Kentteki pek çok kültür etkinliğine katkı veren Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, 2007 yılından bu yana ‘Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’ veriyor. Dünya kenti olmaya aday Mersin’e bu yolla da bir kimlik kazandırdığı, Mersin’in adını duyurduğu için Ticaret ve Sanayi Odası yöneticilerini kutlamak gerek. Emeği geçen katkı veren herkese teşekkür etmeli.
Celal Soycan, Prof. Dr. Dilek Doltaş, Hüseyin Ferhad, İpek Ongun ve Özdemir İnce’den oluşan seçici kurul, ‘Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’ne bu yıl şair ve yazar Ahmet Oktay’ı uygun buldu. Nezihe Meriç ile başlayan ödül her yıl sırasıyla, Tahsin Yücel, Osman Şahin, Latife Tekin, Leyla Erbil’e verilmişti.
Ne güzel!..
15 Aralık 2012 tarihinde Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonu tıklım tıklımdı. Artık gelenekselleşen ve altıncısı düzenlenen ‘6. Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’ törenindeydi herkes.
Günler öncesinden kentin iÅŸlek caddelerine bu önemli kültür etkinliÄŸini bildiren ilanlar asılmıştı. Görsel ve yazılı basın da duyurmuÅŸtu bunu. Tören baÅŸlamadan önce lobideki coÅŸkuyu görmeliydiniz. Karşı köşede üzerinde Ahmet Oktay’ın eserlerinin sergilendiÄŸi masa… Bir tarafta baÅŸka illerden gelen pek çok ÅŸair ve yazar; diÄŸer tarafta onlarla tanışmak, konuÅŸmak için heyecan ve coÅŸkuyla toplantıya gelenler… Mersin, Toros ve ÇaÄŸ Üniversitelerinin rektörleri, öğretim üyeleri, öğrencileri; Sosyal Bilimler, Anadolu, Anadolu Öğretmen Lisesi ve kentimizdeki diÄŸer liselerin öğretmen ve öğrencileri… Kültüre, okumaya her zaman önem ve deÄŸer veren Mersinliler… Yürekler kıpır kıpır…
Mersin’de yaşayan şair ve yazarlar Ahmet Ada, Celal Soycan, Mehmet Hameş, İpek Ongun, Meliha Kar, Mithat Çelik, Nazmi Bayrı, Ogün Kaymak, S. Kemal Bayıldıran ve bu etkinlik için kentimize uzaktan gelen Çetin Derdiyok, Fergun Özelli, Hüseyin Ferhad, Metin Cengiz, Mustafa Günay, Müyesser Yeniay, Osman Erkan, Özdemir İnce, Yavuz Özdem, Yücel Kayıran ve daha pek çok yazar, şair salondaydı.
Mersin’de buluÅŸan deÄŸerli kültür insanlarını bir arada görmenin coÅŸkusu ve heyecanı… Åžiir, roman ve öykülerini okudukları ÅŸair ve yazarlarla aynı salonda buluÅŸmanın, onlarla birebir konuÅŸmanın mutluluÄŸu yansımıştı insanların yüzüne.
Pek çoÄŸunun elinde ödül alan Ahmet Oktay’ın ve diÄŸer yazar ve ÅŸairlerin kitapları bulunuyordu… Törenden önce ya da sonra tanıştıkları, ÅŸair ve yazarlara getirdikleri kitaplarını imzalattılar, onlarla söyleÅŸtiler.
İkinci günün programında üniversitelere ziyaret vardı. Öğrenci toplulukları şair ve yazar Ahmet Oktay’ı kentteki bir üniversitenin amfisinde öğrencilerle buluşturdu. Oradaki coşku ve ilgi daha bir başkaydı. Bir taşra üniversitesinde önemli bir yazarı tanımak, onunla tanışmak, sorular sormak, tarihe not düşmek gibiydi. Kendi öğrencilik yıllarıma döndüm bu etkinlikte.
Ertesi gün, iki gündür yorulan konuk yazarımıza artık güzel Mersin’imizin doğal, tarihi ve turistik yerleri gezdirildi.
Uyandığımda yukarda anlattıklarımın bir düş deÄŸil; gerçek olmasını ne çok istedim… KeÅŸke… (İçel Sanat Kulübü, Aralık-Ocak 2012-2013, S: 195, s:25 )
Kaleminize yüreğinize sağlık.