GÜLNAR MESLEK YÜKSEKOKULU
|İlçemizin aydınlığa, çağdaşlığa açılan kapısı olarak nitelediğimiz yüksekokulumuzda yurdumuzun 49 ilinden 300 öğrencimiz öğrenim yapıyor. Açıldığı günden bu yana öğrenci mevcudu giderek artan ve değerli halkımızla iyice bütünleşen yüksekokulumuzda, Harita Kadastro, İnşaat, Mobilya Dekorasyon, Halı Kilim ve Muhasebe olmak üzere beş programımız var. Burada, 13 öğretim elemanı, 8 idari personel ve 9 geçici çalışan hizmet veriyor.
Mersin Üniversitesi bünyesindeki meslek yüksekokulları içinde en şanslı olanı Gülnar Meslek Yüksekokuludur. 8000 m2 kapalı alanda, idari bina, derslikler, laboratuvar ve atölyeler, mutfak ve yemekhane, kantin, çok amaçlı salon, çamaşırhane, kız ve erkek öğrenci yurdu bulunmakta. Bahçemizdeki futbol ve basketbol sahası da tüm ilçe gençliğinin sporun barışçıl kaynaştırıcılığına hizmet vermesi için çalışmalarımız sürüyor. Bütün dileğimiz gelecek yıllarda başka yeni programlar açılması ve okulumuzun tüm odalarının öğrenci sesleri ile dolması…
İlçemize yüksekokul açılması ve bu binanın yapılması konusunda katkısı olan herkese çok teşekkür ederiz.
Bu yıl, ilçe kaymakamımız Hakan Kılınçkaya’nın desteğiyle Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile, ilçemizde iş gücünü artırmak amacıyla, 40 kişilik halı dokuma, 20 kişilik kilim dokuma, 20 kişilik kumaş dokuma olmak üzere toplam 80 kişilik, 8 ay süreli kurs açılması için yüksekokulumuzla, Gülnar Hatun Kültür Sanat Derneği, ortaklaşa bir proje hazırladık ve başbakanlığa gönderdik. Sonucunu beklemekteyiz. Bu projeye halkımızın çok ilgi göstermesinden dolayı, kaymakamımızın önerisiyle AB fonlarından kredi almak üzere, aynı alanda ikinci bir proje hazırlamaktayız, çalışmalarımız sürüyor, başvuruları değerlendiriyoruz. Amacımız, ilçemizin ekonomik yapısını olumlu yönde değiştirecek, devamlılığı olan bir halı, kilim, kumaş dokuma işletmesi oluşturmak. Gülnar’ı Muğla, Denizli, Niğde, Karaman gibi dokuma atölyeleri olan bir yerleşim konumuna getirmeyi hedeflemekteyiz.
Kaymakamımızın desteğiyle, yüksekokulumuzda aralık ayından bu yana haftada bir gün, hem öğrencilerimize hem de halkımıza yönelik sinema günleri düzenlemekteyiz.
Yüksekokulumuzun bahçesine İlçemiz Orman İşletme Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Üniversitemizin desteğiyle 200’den fazla fidan, pek çok gül fidanı diktik. Öğrenci yurdumuzun ön kısmına bir GÜL ve NAR bahçesi yaptık.
Bahar yarıyılında yüksekokulumuza öğrencilerimiz için bir internet kafe açtık.
Bahar yarıyılında Mobilya Dekorasyon Programımızda yeni bir proje başlattık. Öğrencilerimiz, eski bilgilerinin yanında, oymacılık sanatını da öğrenerek kendilerini bu konuda geliştirdiler. Mayıs ayındaki yılsonu Halı Kilim ve Mobilya Dekorasyon Programları sergimizde bu özgün çalışmalar büyük beğeni topladı. Amacımız, gelecek yıllarda bu çalışmaları seri üretim halinde yaparak yüksekokulumuzun adını, sesini duyurmak.
Avrupa Birliğine girme aşamasında, öğrencilerimize, Atatürk ilkeleri doğrultusunda laik, çağdaş, bilimsel ve teknik bir öğretim yaptırırken onların, ders dışı zamanlarını da iyi değerlendirmeleri için çalışmaktayız. İletişim, şiir, Anlam Dergisi, tiyatro, halk oyunları, tema, masa tenisi, satranç toplulukları, futbol, basketbol, voleybol takımları gibi. Amacımız, onların öğrenimlerini yaparken yukarda saydığım topluluklarda yer alarak kendilerini ifade etmeleri, özgürleşmeleri, özgüven kazanmaları, farklı kültürleri tanımaları, onlara saygı göstermesini öğrenmeleridir.
Öğrencilerimizin sahneye koyduğu tiyatro oyunu, her yıl olduğu gibi bu yıl da, Mersin Üniversitesi Kültür ve Spor Şenlikleri kapsamında Mersin Üniversitesi’nde de oynandı.
Bu yıl Gaziantep, Karadeniz, Ege, Trakya halk oyunu ekiplerimize, Sivas yöresini de ekledik. Böylece beş halk oyunu ekibimiz oldu. Bu gençler, öğretim yılı boyunca hemen her akşam, ayrı sınıflarda toplanıp çalışıyor, bildiklerini diğer arkadaşlarına öğretiyorlar.Yani kendi kendilerinin öğretmeni oluyorlar.
Yüksekokulumuz halk oyunu ekipleri mayıs ayında, Aydıncık Kaymakamlığı ve Belediyesi’nin düzenlediği 2. Yelken Yarışları Şenliği için Aydıncık’ta; İçel Sanat Kulübü’nün kuruluşunun 15. yıldönümü etkinlikleri için, Mersin Sanat Sokağında, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü’nün Doğa Yürüyüşünde Boklar Dağları’nda, adını belirttiğim kurumların çağrılısı olarak gösteri yaptılar. Böylece hem Gülnar’ın, hem de yüksekokulumuzun adını duyurdular.
Anlam Dergimizin geliri ve yüksekokul dostlarımızın bağışlarıyla kütüphanemizdeki kitap sayımız,
5719; süreli yayınımız 4000’e ulaştı. Her ay kütüphanemize 15 ayrı bilim, kültür, sanat dergisi geliyor. Kütüphanemizden tüm ilçe halkı gerektiğinde yararlanabiliyor.
Geçtiğimiz yıllarda öğrenci yurdumuzun donanımını duyarlı kişilerin bağışlarıyla yapmış, onların adını yurt giriş kapısına yazarak onları ölümsüzleştirmiştik. Şimdi de yüksekokulumuza bağış yapanların adlarını yüksekokul panomuza yazıyoruz. Kendi adını ya da bir yakınlarının adını yaşatmayı düşünenler olabilir. Her şeyi devletten beklememeliyiz. Eğitime yapılan katkı, geleceğimize yapılan en büyük yatırımdır. İşte bu yıl da yüksekokulumuza bağış yapanların adını köşemize yazdık. Selime TOKA, M. Tülay AĞAOĞLU, Yakup PINAR, Mustafa ÖNGEOĞLU ve M. Ali SULUTAŞ’a duyarlılıklarından dolayı çok teşekkür ederim.
Altı yıldır yöneticiliğini yaptığım yüksekokulumuz kurumsallaştı. Kurulma döneminin sıkıntıları aşıldı. Artık yüksekokulumuz ilçemizin kültür merkezi gibi hizmet veriyor. Gülnar’ın sosyal, kültürel gelişimine en büyük katkıyı sağlıyor.
Tüm bu çalışmalarımıza destek veren değerli rektörüm Profesör Dr. Uğur ORAL’a çok teşekkür ediyorum. İlçemizdeki çalışmalarımızda da başta Kaymakamımız Hakan KILINÇKAYA ve Belediye Başkanımız Ahmet GÜNEL olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticilerine, çalışanlarına ve Gülnar halkına, herkese çok teşekkür ediyorum. (Haziran 2005, Gülnar Gazetesi).