Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

GELENEKSEL GÜLNAR BULUŞMASI ÜZÜM VE ELMA FESTİVALİ

Akdeniz Bölgesi’nde Mersin’in yayla ilçesi Gülnar’ın yaklaşık bin yıllık bir tarihi geçmişi var. Gülnar, Mersin’in ilçeleri arasında okuma oranı en yüksek olanı. Sürekli içgöç verdiğinden, iş olanağı bulunmadığından, ilçeden giden geri dönmüyor. Bu nedenle ilçenin gelişmesi yavaş oluyor.

1972 yılında eşimin memleketindeki, Gülnar Lisesine Türkçe öğretmeni olarak atanmıştım. Birkaç yıl ilçeyi tanıdıktan sonra, yayla zamanında ilçede bir buluşma düzenlense acaba bir kaynaşma, ilçenin gelişmesine bir katkı sağlanabilir mi diye düşünmeye başladım. Bu buluşmadan amacım, ülkemizin değişik yerlerinde görev yapan, yüreği Gülnar sevgisiyle çarpan, ilçenin okumuş, aydınlanmış insanlarını bir araya getirmek, kaynaşmayı sağlamak, ilçe sorunlarını saptayıp çözüm üretmekti. Gülnar Meslek Yüksekokulu Müdürlüğüm sırasında koşullar uygun düştü ve bu düşüncemi hayata geçirdim.

Ulusal Kurtuluş Savaşımızı sona erdiren, Başkumandanlık Meydan Muharabesi’nin kazanıldığı 30 Ağustos tarihinin, Gülnar için bir önemi daha var. Bunu, ‘Merv’den Anaypazarı’na Gülnar’ kitabımı hazırlarken Gülnar tarihi ile ilgili ilk araştırmayı yapan Ahmet Zeki Teoman’ın yazısından öğrenmiştim:

Teoman’ın anlattığına göre, 1916 yılında, eskiden Gilindire’de (Aydıncık) olan ilçe merkezinin Hanaypazarı’na (Gülnar) taşınmasına ilçe idare heyeti tarafından karar verilir; belgeler Gülnar’a getirilir; onay için yazı Silifke ve Adana’ya gönderilir. 30 Ağustos 1916 tarihinde Silifke’den, 16 kasımda da Adana’dan olur emri gelir: Bu nedenle, “Gülnar kentinin kuruluş günü 30 Ağustos’tur. O günü ürünleriyle, oyunlarıyla, türküleriyle, öyküleriyle sergileyip süsleyerek turistik şenlik halinde kutlanmasını Gülnar Belediyesi’nden dileyerek yazımı bitiriyorum” (Teoman, 1985, s: 202, s: 11) (Bilir, 2003: 71).

Bu nedenle, Gülnar Kaymakamlığı, Mersin’deki Gülnarlılar Yardımlaşama ve Dayanışma Derneği ve Mersin Üniversitesi (ME.Ü.) Gülnar Meslek Yüksekokulu işbirliği ile ilk “Geleneksel Gülnar Buluşması”nı 30 Ağustos 2002’de yaşama geçirdik. Buluşmanın ikincisi, 2003’te Gülnar Kaymakamlığı, Gülnar Belediyesi ve ME.Ü. Gülnar Meslek Yüksekokulunca gerçekleştirildi. 2005 yılında “Gülnar Buluşması Üzüm ve Elma Festivali” adıyla, Gülnar Kaymakamlığı, Gülnar Belediyesi tarafından gerçekleştirilen bu etkinlik, artık Gülnar Belediyesi’nce her yıl düzenlenmekte.

Bu bağlamda, söz uçar, yazı kalır düşüncesiyle 2002 ve 2003 yıllarında yapılan ‘Gülnar Buluşmaları’nı belgeleyen birer kitapçık hazırladım. 2005 yılındaki festivalin de tüm belgelerini bir CD’de topladım. Ayrıca, eşim Ali F. Bilir’le beraber 2002-2003-2005 yıllarında yapılan “Geleneksel Gülnar Buluşması, Üzüm ve Elma Festivalleri”nin zengin bir fotoğraf arşivini oluşturduk.

Düşlediğim bu buluşmanın her yıl sürdürülmesi beni mutlu ediyor. Böylece, Gülnar’ın giderek gelişeceğinin, sorunlarına çözüm üretileceğinin umudunu taşıyor ve gelecek kuşaklar adına seviniyorum.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir