Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

ANAMUR KÜLTÜR DERNEĞİ’NİN ÖRNEK ÇALIÅžMALARI

F. Saadet Bilir

Gülnar Gazetesi, 19 Nisan 2006, Yıl: 1, Sayı: 46, Sayfa: 3

8 Nisan 2006 tarihinde Anamur Kültür Derneği’nin Nevruz konulu etkinliğine katıldık. Konuşmacılar, ME. Ü. Edebiyat Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Orhan Özdemir, Şair-Yazar Ali F. Bilir, Araştırmacı Yazar Mustafa Yalçıner’di. Anamur Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda yapılan söyleşi, dinleyenlerin sorularıyla çok samimi, sıcak bir havada sürdü. Ardından, yönetimdeki arkadaşlarla dernekte Anamur çayı( adaçayı) içip akşam yemeğe gittik.

Anamur Kültür Derneği, kurulalı bir yıl olmamış ama birçok güzel etkinlikle hizmet vermiş Anamur’a. İlçenin unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerini işleyerek gençleri bu konuya yöneltmeye çalışıyor. 2005 ağustos ayında Yörük kültürünü konu alan bir söyleşi, 25 Mart 2006 tarihinde Anamur yemeklerinin tanıtıldığı bir kermes ve Nevruz konulu söyleşi…

Yemekte ev sahibi dostlar dernekle ilgili geleceğe dönük planlarını anlatıyorlar. İlerleyen saatlerde sohbet, neşe tam kıvamındayken Türk sanat müziğinin seçkin parçalarını çalıp söyleyen bir ekip karşımızda değil mi?

Anamur Türk Musikisini Yaşatma Derneği, üyeleri Sadise Seymen (emekli öğretmen) keman, Erhan Günal (emekli astsubay) ud, Ergün Saraççı (serbest meslek) kanun, Abdullah Rüzgâr  (yüksekokul öğrencisi) ritm, şef İsmail Özcan (emekli banka müdürü) yönetiminde hem çalıyor; hem söylüyorlar. Biz konuklar Anamur’da böyle bir sürprizi ummadığımız için hem çok şaşırmış; hem de etkilenmiş, çok mutlu olmuştuk.

1997 yılında kurulan Türk Musikisini Yaşatma Derneği, Şener Gökmen yönetiminde yaşları 18 ile 60 arasındaki( çoğunluğu bayan ) 25 üye, 6 saz ekibi ile Anamur’a hizmet veriyor. Bir süre önce Anamur Kültür Merkezi’nde büyük besteci Saadettin Kaynak’ın eserlerini içeren bir konser düzenlemişler. Nisan ayının sonuna doğru da yeni bir konserin hazırlığı içindeler.

Anamur Kültür Derneği ile Anamur Türk Musikisini Yaşatma Derneği birlikte pek çok güzellik var ediyor, Anamur’un duyarlı insanlarını bir araya getirmeye çalışıyorlar. Demokratik kitle örgütlerinin bir yörenin kalkınmasında, sosyalleşmesindeki en canlı örneğini sergiliyorlar.

Değerli müzisyenleri bizleri büyüleyen konserinden sonra otelimize dönerken  Anamur Kültür Derneği Yönetiminden Yaşar Alıcı ve sevgili eşi Türkân Hanım, ertesi sabah bizleri sac böreği ile kahvaltı yapmak için evlerine davet etti. Sıcak bazlama ve sac böreğinin lezzetine Türkân Hanım’ın ev reçelleri ayrı bir tat verdi. Onun ve Yaşar Bey’in unutamayacağımız ilgilerini, gülen yüzlerini hoş bir anı olarak yanımıza alıp Anamur Kültür Derneği Başkanı Samiye Ateş,  değerli eşi, derneğin yönetimdeki üyeleri ile gezimizin son durağı olan Anamuryum’a gittik.

Dağın yamacına kurulan 3. yüzyıldan kalma tarihi kent,  tüm doğa olaylarına karşın direnerek günümüz yapılarına meydan okuyor. Dragon Çayı, deniz, dağ, verimli ova Anamur’un en büyük şansı. Ama Anamur’un asıl şansı, Anamur Kültür Derneği Başkanı Samiye Ateş ile ekibi.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir