2004-2005 ÖĞRETİM YILI ME Ü GÜLNAR MESLEK YÜKSEKOKULU SERGİ AÇILIŞI
|Sayın Kaymakamım, Sayın Belediye Başkan Vekilim, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Değerli Yöneticileri, Değerli Konuklar, Değerli Basın, Çok Sevgili Öğrencilerim,
Yüksekokulumuzun 2004-2005 eğitim- öğretim yılı Mobilya Dekorasyon ve Halı Kilim Programları ürün sergisi açılışına hoş geldiniz. Sizleri saygıyla selamlıyorum.
İlçemizin aydınlığa, çağdaşlığa açılan kapısı olarak nitelediğimiz yüksekokulumuzda yurdumuzun 49 ilinden 300 öğrencimiz öğrenim yapıyor. Açıldığı günden bu yana öğrenci mevcudu giderek artan ve değerli halkımızla iyice bütünleşen yüksekokulumuzda, Harita Kadastro, İnşaat, Mobilya Dekorasyon, Halı Kilim ve Muhasebe olmak üzere beş programımız var. Burada, 6 öğretim görevlisi, 2 okutman olmak üzere 8 akademik personel hizmet veriyor.

Mersin Üniversitesi bünyesindeki meslek yüksekokulları içinde en şanslı olanı biziz. 8000 m2 kapalı alanda, idari bina, derslikler, laboratuvar ve atölyeler, mutfak ve yemekhane, kantin, çok amaçlı salon, çamaşırhane, kız ve erkek öğrenci yurdu bulunmakta. Bütün dileğimiz gelecek yıllarda başka yeni programlar açılması ve okulumuzun tüm odalarının öğrenci sesleri ile dolması…
Bu konuda siz değerli Gülnarlılara çok iş düşüyor. Tarsus, Erdemli, fakültelerini açtı. Silifke ise, ilçelerinde fakülte açılması için Mersin Üniversitesi Rektörlüğüne üç bina gösteriyor. Anamur Belediyesi, büyük bir arsayı, fakülte açılması koşuluyla Mersin Üniversitesine vermeyi öneriyor. Sözünü ettiğim bu ilçeler, bu çabanın yanında maddi manevi destek sözü de veriyor. Oysa bizim öğrenci yurdu da bulunan görkemli bir binamız var. İlçemize yüksekokul açılması ve bu binanın yapılması konusunda katkısı olan herkese çok teşekkür ederiz. Şimdi biz de bu okula yeni programlar açılması için el birliği, güç birliği, işbirliği yapmalıyız.
Değerli konuklarımız, bu öğretim yılında yaptıklarımızı size kısaca anlatmak istiyorum. İlçemizde sık sık elektrik kesintisi olduğundan, laboratuvar ve atölyelerdeki çalışmalarımız geçen yıllarda büyük oranda aksamaktaydı. Özellikle kış mevsiminde yüksekokulumuz ve öğrenci yurdunda, ısınma konusunda da çok fazla sorun oluyordu. Bunu çözmek için okulumuzun tüm gereksinimine yanıt veren bir jeneratör aldık.
Mobilya Dekorasyon Programımızda yeni bir proje başlattık. Öğrencilerimiz, eski bilgilerinin yanında, oymacılık sanatını da öğrenerek kendilerini bu konuda geliştirdiler. Değerli öğretim görevlilerimizin rehberliğinde öğrencilerimizin yaptıkları bu özgün çalışmaları, az sonra sizlerin beğenisine sunacağız.
Kaymakamımızın desteğiyle Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın vereceği kredi için, ilçemizde iş gücünü artırmak amacıyla, 40 kişilik halı dokuma, 20 kişilik kilim dokuma, 20 kişilik kumaş dokuma olmak üzere toplam 80 kişilik, 8 ay süreli kurs açılması için yüksekokulumuzla, Gülnar Hatun Kültür Sanat Derneği, ortaklaşa bir proje hazırladık ve başbakanlığa gönderdik.
Sonucunu beklemekteyiz. Ayrıca, halkımızdan gelen yoğun istek üzerine, kaymakamımızın önerisiyle aynı alanda ikinci bir proje hazırlamaktayız. Bu proje için çalışmalarımız sürüyor, başvuruları değerlendiriyoruz. Amacımız, ilçemizin ekonomik yapısını olumlu yönde değiştirecek, devamlılığı olan bir halı, kilim, kumaş dokuma işletmesi oluşturmak. Gülnar’ı Muğla, Denizli, Niğde, Karaman gibi dokuma atölyeleri olan bir yerleşim konumuna getirmeyi hedeflemekteyiz.
Kaymakamımızın desteğiyle aralık ayından bu yana haftada bir gün, hem öğrencilerimize hem de halkımıza yönelik sinema günleri de düzenlemekteyiz.
Yüksekokulumuzun bahçesine İlçemiz Orman İşletme Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Üniversitemizin desteğiyle 200’den fazla fidan, pek çok gül fidanı diktik. Öğrenci yurdumuzun ön kısmına bir GÜL ve NAR bahçesi yaptık.
Bahar yarıyılında yüksekokulumuza 6 bilgisayarlı bir internet kafe açtık.
Bu yıl yüksekokulumuzun inşaatı tamamlanacak. Bütçeden 200 milyar lira ayrıldı. Güneş enerjisi yapıldı. Son olarak bahçe düzenlemesi, kaldı. Yıl sonuna kadar okulumuzun bahçesi de daha bakımlı, daha güzel olacak. Uzun zamandır beklediğimiz toprak gelirse, yapımı tamamlanmış olan sahamızda öğrencilerimize maç yaptırabileceğiz.
Avrupa Birliğine girme aşamasında, öğrencilerimize, Atatürk ilkeleri doğrultusunda laik, çağdaş, bilimsel ve teknik bir öğretim yaptırırken onların, ders dışı zamanlarını da iyi değerlendirmeleri için çalışmaktayız. İletişim, şiir, Anlam dergisi, tiyatro, halk oyunları, tema, masa tenisi, satranç toplulukları, futbol, basketbol, voleybol takımları gibi. Amacımız, onların öğrenimlerini yaparken yukarıda saydığım topluluklarda yer alarak kendilerini ifade etmeleri, özgürleşmeleri, özgüven kazanmaları, farklı kültürleri tanımaları, onlara saygı göstermesini öğrenmeleridir.
Öğrencilerimizin sahneye koyduğu tiyatro oyunu geçen hafta Mersin Üniversitesi Kültür ve Spor Şenlikleri kapsamında Mersin Üniversitesi’nde de oynandı.
Bu yıl Gaziantep, Karadeniz, Ege, Trakya halk oyunu ekiplerimize, Sivas yöresini de ekledik. Bu gençler, öğretim yılı boyunca hemen her akşam, ayrı sınıflarda toplanıp çalışıyor, bildiklerini diğer arkadaşlarına öğretiyorlar. Yani kendi kendilerinin öğretmeni oluyorlar.
Geçtiğimiz cumartesi günü, Yüksekokulumuz halk oyunu ekipleri, Aydıncık Kaymakamlığı ve Belediyesinin düzenlediği 2. Yelken Yarışları Şenliği için Aydıncık’ta; pazar günü de İçel Sanat Kulübü’nün kuruluşunun 15. yıldönümü etkinlikleri için, Mersin’de gösteri yaptılar. Böylece hem Gülnar’ın, hem de yüksekokulumuzun adını duyurdular.
Anlam Dergimizin geliri ve yüksekokul dostlarımızın bağışlarıyla kütüphanemizdeki kitap sayımız, 4 bini geçti; kütüphanemize gelen süreli yayınımız 15’e ulaştı.
Geçen yıllardan bildiğiniz gibi yüksekokulumuza bağış yapanların adlarını Yüksekokul panomuza yazıyoruz. Kendi adınızı, ya da bir yakınınızın adını yaşatmayı düşünebilirsiniz. Her şeyi devletten beklememeliyiz. Eğitime yapılan katkı, geleceğimize yapılan en büyük yatırımdır. İşte bu yıl da yüksekokulumuza bağış yapanların adını köşemize yazdık. Onlara duyarlılıklarından dolayı çok teşekkür ederim. Bu gün onlara, üniversitemiz adına teşekkür belgelerini de vereceğiz.
Tabii tüm bu çalışmaların yapılabilmesi büyük bir özveri gerektiriyor. Bu anlamda gece gündüz öğrencilerimizin bu çalışmalarına yardımcı olan, katkı sağlayan akademik ve idari personelimize çok teşekkür ediyorum.
Altı yıldır yöneticiliğini yaptığım yüksekokulumuz artık kurumsallaştı. Kurulma döneminin sıkıntıları aşıldı. Ben bir eğitici ve anne olarak öğrencilerimin tümünü hiçbir ayırım gözetmeden, büyük bir ilgi ve hoşgörü içinde geleceğe hazırlamak amacıyla çalıştığımı düşünüyorum. Bu öğretim yılı sonunda emekliye ayrılmayı planlıyorum. Sizlerin, ilçemizin aydınlanma penceresi olan bu kuruma sahip çıkmaya devam edeceğinizi de biliyorum.
Tüm bu çalışmalarımıza destek veren değerli rektörüm Profesör Dr. Uğur Oral’a çok teşekkür ediyorum. İlçemizdeki çalışmalarımızda da başta Kaymakamımız Hakan Kılınçkaya ve Belediye Başkanımız Ahmet Günel olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticilerine, çalışanlarına, etkinliklerimize katılarak, Anlam dergimize reklam vererek ya da satın alarak bizleri destekleyen herkese çok teşekkür etmek istiyorum.
Bu duygularla tümünüzü saygıyla selamlıyorum.
Not: 11 Mayıs 2005’te ME Ü Gülnar Meslek Yüksekokulu ürün ve proje sergisi açılışında yapılan konuşma metni.