2003-2004 ÖĞRETİM YILI GÜLNAR MYO SERGİ AÇILIŞI
|Sayın Kaymakam, Sayın Garnizon Komutanı, Sayın Belediye Başkanvekili, Sayın Cumhuriyet Başsavcısı, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Değerli Yöneticileri,
Değerli Konuklar, Sevgili Öğrencilerim, Değerli Basın,
Yüksekokulumuz Mobilya Dekorasyon ve Halı Kilim Programları ürün ve proje sergisine hoş geldiniz.
Bugün, öğrencilerimizin, öğretim görevlilerimizin rehberliğinde bir öğretim yılı boyunca yaptıkları çalışmaları sizlerin beğenisine sunacağız. Amacımız, ilçemizde yapılan bu özgün çalışmaların tanıtımını siz Gülnarlılar’a da yapmak, siparişler almak, ilçemizin ve yüksekokulumuzun adını çevreye duyurmaktır.
İlçemizin sosyal, kültürel ve ekonomik yönden kalkınmasında yüksekokulumuzun katkısı çok büyük. On dört yıl önce, yüksekokulumuz açılmadan önceki Gülnar’ı düşündüğümüzde yüksekokulumuzun, Gülnar’ın aydınlanmasına, çağdaşlaşmasına olan etkisini değerlendirdiğinizi de biliyorum. İlçemizin, aydınlanma penceresi olan bu kurumu hep birlikte desteklemeli, yeni bölümlerin açılması için çalışmalıyız.
Bildiğiniz gibi Harita Kadastro, İnşaat, Mobilya Dekorasyon, Halı Kilim, Muhasebe Programlarımızda öğrencilerimiz öğrenim yapıyor.
Geçen yıl Gülnar, Çokprogramlı Lise’de bulunan Metal ve Mobilya öğrencilerinin devam edebileceği Taş, Metal ve Ağaç İşlemeciliği Programının açılması için de çalışma yapmıştık. Üniversitemiz senatosunca onaylanmış ve Yükseköğretim Kurulu’na gönderilmişti. Ancak, YÖK tarafından, programın açılması reddedildi. Bu yıl da yine Gülnar Çokprogramlı Lisede var olan Elektrik ve ayrıca Pazarlama Programlarının açılması için çalışmamızı yaptık. Bu kez de üniversitemiz senatosunca kabul edilmedi.
Meslek liselerinden, meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş uygulaması, öğrenci potansiyeli, kaynak vb birçok sorunu da beraberinde getirdiği için üniversitemiz, bir süre meslek yüksekokullarına yeni programlar açmama kararı aldı.
Ayrıca, ülkemizde yüksekokullardaki bazı programları besleyecek sayıda meslek lisesi bulunmadığından, meslek liselerinden sınavsız geçiş sistemi nedeni ile her program için hedeflediğimiz sayıda öğrenci başvurusu da olmuyor yüksekokullara. Bundan dolayı, bu öğretim yılı Harita Programına iki öğrenci kayıt olurken, İnşaat Programına ise hiç kayıt yapılmadı. Üniversitemiz, kıt kaynaklarını ölçülü kullanarak hizmet vermeyi hedeflemekte olduğundan, 2004-2005 öğretim yılı için, Aydıncık Seyahat İşletmeciliği, Mut Harita Kadastro, bizde de İnşaat ve Harita Kadastro Programlarını öğrencisiz değerlendirecek. Sonraki yıllarda öğrenci talebi olursa, yeniden eski uygulamaya dönülecek. Buralar mahrumiyet bölgesi olduğundan, öğrenci tercih etmiyor diye düşünenler çıkabilir, ancak Dünya Bankası destekli Mersin Meslek Yüksekokulu’nun da bazı programları aynı uygulama nedeniyle öğrenci bulamamakta.
Değerli konuklarımız, bildiğiniz gibi geçen yıl bin bir zorluğa katlanarak açtığımız öğrenci yurdumuzun tüm eksikleri tamamlandı.100 kız, 100 erkek toplam 200 öğrenci kapasiteli yurdumuzda şimdi 62 öğrencimiz kalıyor. Mersin Üniversitesi bünyesinde öğrenci yurdu bulunan tek yüksekokul olduğumuzu bilmenizi isterim. Gülnar’ın olumsuz kış koşullarında, güvenli olarak barınabilecekleri bir ortam sağladık onlara.
Öğrenci yurdumuzun iç donanımı için yine bildiğiniz gibi bir kampanya başlatmıştık. Kendi adını ya da yakınlarının adını yaşatmak isteyenler öğrenci yurdumuza bağış yaptılar. Tülay Ağaoğlu, anne ve babasının, Latife Turkut ve İhsan Turkut adına bağış yaptı. Diğer bağış yapan kişi ve kuruluşların adını da sizlere iletmek istiyorum. Gülnar Kaymakamlığı, İhsan, Hedef Ecza Deposu, Birsöz Ticaret Limited Şirketi, Samiye- Naim Eğitim Vakfı, Salim Güngör, Şener Güngör, Akın Acar, Ayşe Aydın, Mustafa Tefek, Hüseyin Akdi, Süleyman Kızıltan, Abdullah Toroslu, Zeki Deniz, Ayşe Uçar, Şerife Taylan(Tefek), Ahmet Kemal Gök, Ali İhsan Bilir, Saadet Bilir olup büyük miktarda bağış yapanların adları, kız öğrenci giriş kapısındaki rektörlüğümüzün yaptırdığı panoya yazılarak ölümsüzleştirildi. Adını okuduğum, bağış yapanların tümüne de ME Ü Rektörü Prof. Dr. Uğur Oral tarafından teşekkür belgesi hazırlandı. Onlara huzurunuzda bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.
Ayrıca öğrenci yurdumuzun açılışını yapacağız ama müteahhitlerin çalışmalarını bilirsiniz. Hedeflenen tarihte ne yazık ki işler bitmez. Okulumuzun bahçe düzenlemesi kaldı son olarak. Bu eksiklerin tamamlanmasını bekliyoruz. Teşekkür belgelerini de bu törende vermeyi planladık. Arka bahçemizde tek pota basketbol ve mini futbol sahamız da yapıldı. İlçemizin merkezde ilk ve tek spor tesisi olması nedeniyle yüksekokulumuz öncülüğünde, ilçemizin tüm gençlerini sporun centilmenliğinde buluşturmak istiyoruz.
Bağışlarla bilgisayar laboratuvarımızdaki bilgisayar sayısını 10’a çıkarmıştık. Şimdi de bilgisayar sayımızı arttırmak için bir kampanya başlattık. Her şeyi devletten beklememek gerek. Gücümüz oranında bir katkı yapabilir, ilçemizin kalkınmasını, aydınlanmasını sağlayabiliriz. Geçen gün aldığım sevindirici bir haberi sizlerle paylaşmak istiyorum. Prof. Dr. Süleyman Bozdemir’in eşi, Emekli Öğretmen Nurten Bozdemir, beni telefonla aradı. Annesinin adını yaşatmak için yüksekokulumuza 3 milyar lira bağış yapacağını söyledi. Böylece birkaç bilgisayar daha alabileceğiz. Kendisine çok teşekkür ederim.
Değerli konuklar, Yüksekokulumuzda, Atatürk ilkeleri çizgisinde, laik, çağdaş, demokratik bir eğitim vermekteyiz. Burada öğrencilerimizin ders dışı zamanlarını geçirebilecekleri sosyal mekanlar olmadığı için, biz onları yüksekokulumuz İletişim Topluluğu etkinlikleri ile buluşturuyor, kaynaştırıyor, yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı oluyor, özgürleştiriyoruz.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da, ME Ü 10. Kültür ve Spor Şenliği açılış ve kapanış törenlerinde yüksekokulumuz halk oyunu ekiplerimiz gösterilerini sundular. Tiyatro ekibimiz dört yıldır Gülnar’ın ve Gülnar Meslek Yüksekokulu’nun adını duyuruyor. Mersin’de İçel Sanat Kulübü’nün ev sahipliğini yaptığı Behzat Ay Yazın Şenliğine halk oyunu ekiplerimiz, oyunlarını sunmaları için özel olarak davet edildi. Bizi izlemeye gelen, orada yalnız bırakmayan Gülnarlı dostlara da yürekten teşekkür ederim.
Şunu da bilmenizi istiyorum. İlçelerden, üniversite etkinliklerine katılan tek yüksekokul biziz. Yani, mahrumiyet, uzaklık bazı güzellikleri var etmek için engel değil Yüksekokulumuzda yurdumuzun dört köşesinden gelen öğrencilerimiz okuyor. Onlar kendi yörelerinin kültürlerini buradaki arkadaşlarına tanıtıyor, diğer arkadaşlarının kültürlerinden etkileniyorlar. Halk oyunu ekiplerimiz de böyle bir amatör ruhla önceki yıllarda oluşturulmuştu. Bizim halk oyunu öğretmesi için bir öğretmen ya da çalıştırıcı tutacak ekonomik lüksümüz yok. Öğrencilerimiz bildiklerini arkadaşlarına öğretiyorlar, yani çalıştıranlar da kendi öğrencilerimiz. Neden Silifke yöresi ekibimiz yok diye eleştirildiğimizi de duyuyorum. Bu yörenin oyununu bilen öğrencimiz yok. Kaldı ki, ilçemizde ilköğretim okulları ve liseler zaten bu yörenin oyunlarını oynamaktalar.
Anlam dergimiz bu yıl, on yaşına girdi. Türkiye’nin pek çok yöresindeki okurlara ulaşıyor. Bu dergi aracılığı ile kütüphanemize de her ay 15 bilim, kültür, sanat dergisi ve pek çok bağış kitap giriyor.
Değerli konuklar, bildiğiniz gibi, yüksekokulumuz, ayrıca iki yıldır, Gülnar Kaymakamlığı, Gülnar Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediğimiz, Geleneksel Gülnar Buluşmasına da ev sahipliği yapıyor. Geçen yaz, Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri (DAÇE)nin iki ayda bir düzenledikleri toplantılardan birine de ev sahipliği yaptı. Yani ilçemize gelen konuklarla, Antakya’dan Muğla’ya kadar Gülnar’ın tanınmasını, tanıtılmasını sağladık.
Tüm bu çalışmalarımızda bize hep destek olan, güç veren değerli rektörümüz Prof Dr. Uğur Oral’a sonsuz teşekkür ederim.
İlçemizde işlerin yürütülmesi konusunda en başta kaymakamımız İhsan Kara, Belediye Başkanımız Ahmet Günel olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların değerli yöneticilerine çok teşekkür ederim.
Yukarıda saydığım güzellikleri var etmek bir ekip işidir. Bunlar, mesai saatlerine asla sığmayan çalışmalar. Bir öğretim yılı boyunca, kıymetli zamanlarını öğrencilerimizin özgürleşmesi için harcayan, özveri ile çalışan tüm akademik ve idari personelimize de yürekten teşekkür ediyorum. Bizim rehberliğimizde bu çalışmaları büyük bir istek ve coşkuyla yürüten, başarılı etkinlikler gerçekleştiren, birey olan, yarının yöneticisi çok sevgili öğrencilerime de yürekten teşekkür ediyorum.
Son olarak öğretim yılı boyunca tüm etkinliklerimize katılarak, Anlam Dergimizi satın alarak, Anlam’a reklam vererek bizi yalnız bırakmayan, hep destekleyen siz konuklarımıza da sonsuz teşekkürler.
Tümünüze saygılar sunuyorum.
Not: 2003-2004 öğretim yılı ME Ü Gülnar Meslek Yüksekokulundaki sergi açış konuşması.